A globális gazdaság összeomlik - figyelmeztet az OECD a súlyos és általános gazdasági visszaesésre
Az iparosodott országok szervezete által készített új gazdasági előrejelzés még pesszimistább, mint a korábbi összehasonlítható előrejelzések. A koronás pauza sok ország GDP-jét akár 30 százalékkal is csökkentheti.
Ennek az előrejelzésnek az eredménye drámai: A globális gazdaság a pandémia miatti leállások eredményeként összeomlott. Sok országban a bruttó hazai termék 20–30 százalékkal csökken ebben a negyedévben.
A teljes évre számítva a globális gazdaság 2020 végére hat százalékkal zsugorodik – ami a magasabb, mint bármikor az elmúlt 100 évben.
Az OECD iparosodott szervezete előrejelzése pesszimistább a gazdasági kilátások tekintetében, mint a múlt hétfőn a Világbank, amely a globális gazdaság 5,2 százalékos visszaesését feltételezi.

"Ez a sokk a világ minden országában mindenkit sújt" - mondta az OECD vezető közgazdásza, Laurence Boone a Handelsblatt-nak a gazdasági előrejelzés közzétételekor. ”Ezért a kormányoknak szorosan együtt kell működniük a vírus elleni oltás kidolgozásában, és a széles körű támogatási programok után itt az ideje a célzott gazdasági ösztönzésre”.

A globális gazdaság drámai, hat százalékos visszaesést szenved el az új OECD-előrejelzésben, ami azt is feltételezi, hogy ősszel nem lesz második fertőzési hullám, és hogy a korona-vírus új járványai azonnal felismerhetők.

A második forgatókönyv szerint egy második hullám 2020-ban 7,6 százalékkal csökkentené a globális gazdaságot. „A vírust még nem szüntették meg, és természetesen óriási bizonytalanság van abban, hogy a helyreállítás hogyan fog bekövetkezni. Nem tudjuk, hogy a vírus szezonális-e, és nem tudjuk, elegendő lesz-e a teszt kapacitása ”- mondta Boone.

Az egyes országokban a recesszió mélysége nagyon eltérő. Boone szerint ez nemcsak a leállítás hosszától függ, hanem mindenekelőtt az intézkedések súlyosságától és az érintett ágazatoktól.
Nagy-Britanniában, Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban az OECD a jobb forgatókönyv szerint több mint 11% -ot, a rosszabb szerint pedig több mint 14% -ot ront. Az amerikai gazdaság várhatóan 7,3 százalékkal, egy esetleges második hullámban pedig 8,5 százalékkal esik össze.

"Ebben a válságban nem látunk olyan húzó-gazdaságot, amely kiléphetne a világ recessziójából" - mondta Boone. A 2009-es pénzügyi válság után Kína támogatta a globális gazdaságot nagy ösztönző programokkal. Kína gazdasága most a nemzeti termelésre összpontosít, India pedig a vírus elleni küzdelemben küzd.
Sokkal inkább segítené Európát, ha az EU országai szorosan együttműködnének. "Az Európai Helyreállítási Alap segítséget nyújthat a pandémia által leginkább sújtott EU-országoknak" - mondta Boone. Ha gyorsan kilépnének a recesszióból, ez megerősítené a többi uniós országot az összefonódott belső piacon.

kkvdirect banner1