2022. január 5..-én délelőtt a kiállításszervező Messe Frankfurt a következő bejelentést tette :  A világméretű járványhelyzet exponenciális romlására és az ezzel járó szigorodó utazási és kapcsolattartási szabályokra való tekintettel a 2022 januárjára tervezett Christmasworld, Paperworld és Creativeworld fogyasztási cikkek vásárok, valamint 2022 február közepére tervezett Ambiente kiállítás elmarad.
A járványhelyzet decemberben remélt enyhülése jelenleg nem valósult meg. Sokkal inkább világszerte romlik a helyzet, óriási, kiszámíthatatlan dinamikával. Az Omikron variáns európai és németországi elterjedése és szélsőséges eszkalációja miatt jelenleg nem lehetséges, hogy a Messe Frankfurt, mint a Christmasworld, Paperworld és Creativeworld, valamint az Ambiente nemzetközi orientációjú vezető szakvásárok szervezője, Frankfurtban megtartsa a szokásos időpontokban a kiállításokat.

A négy rendezvény a következőkből áll: a szezonális dekorációkat és ünnepi dekorációkat előtérbe helyező Christmasworld, a Paperworld és a Creativeworld a papírral, irodaszerekkel, írószerekkel, valamint hobbi-, kézműves- és művészkellékekkel kapcsolatos termékkínálatukkal, valamint az Ambiente - a terített asztal körüli termékek, konyhai és háztartási cikkek, lakberendezési és dekorációs kellékek, lakberendezési koncepciók, ajándéktárgyak és divatkiegészítők iparágaik elismert vezető szakvásárai. A négy vásár még számszerűen csökkentett formában is a világ vezető eseményei lett volna a saját területükön.

A nagyon rövid idő alatt világszerte exponenciálisan megemelkedett fertőzések száma és az ezzel járó nagyszámú, egyértelműen a szervező befolyási körén kívül eső fejlesztések és döntések azonban a keretfeltételek jelentős romlásához vezettek. Ezek a fejlemények magukban foglalják Németország fokozottan veszélyeztetett területté minősítését illetve a kapcsolódó utazási figyelmeztetéseket és a nemzetközi, ill. interkontinentális utazási korlátozásokat Indiában, Japánban és az Egyesült Államokban, valamint az ezzel együtt járó karanténkötelezettségeket. Ugyanilyen jelentőségű a fertőzések folyamatosan növekvő száma és az ehhez kapcsolódó sürgős felhívás – többek között a Robert Koch Intézet és a Szövetségi Kormány Szakértői Tanácsa részéről –, hogy továbbra is minimálisra csökkentsék a kapcsolatokat, és töröljenek minden fontosabb eseményt.

A Christmasworld, Paperworld és Creativeworld, valamint az Ambiente legtöbb kiállító és látogató cége jelenleg utazási és vásárlátogatási tilalmakkal reagál azért, hogy megóvja munkatársait az egészségügyi kockázatoktól. A globális utazási hajlandóság jelenleg rendkívüli mértékben csökken.

„Ez a döntés nem könnyű volt számunkra. A vásárokon képviselt iparágak nagy részével együttműködve azonban most a mi felelősségünk megtenni ezt a nehéz lépést. Az elmúlt néhány hónapot optimizmus, lendület és képzelőerő jellemezte, hogy a Christmasworld, a Paperworld és a Creativeworld, valamint az Ambiente sikeresen újrainduljon a 2021-es kötelező szünet után” – mondja Detlef Braun, a Messe Frankfurt ügyvezető igazgatója. „Köszönet illeti ezért a fogyasztási cikkek iparában dolgozó összes partnerünket, legyen szó kiállítóról, látogatóról, egyesületről vagy a médiáról, akik a végsőkig velünk dolgoztak az egyes vásárokon, amelyek megvalósításába szívet-lelket, energiát és szenvedélyt fektettünk."

A rendezvény elhalasztását nem tervezik. Braun kifejti: "Mivel a nemzetközi fogyasztási cikkek iparágának trendorientált rendelési ciklusai megkövetelik az év eleji rendezvényt, az év második felére való halasztás nem felelne meg a kiállító cégek és a látogatók igényeinek."

kkvdirect banner1