Az EU Bizottsága azon a véleményen van, hogy az Amazon a független kiskereskedők nem nyilvános üzleti adatait szisztematikusan használja fel saját üzleti tevékenységéhez. A második kartelleljárás során az EU azt is tisztázni kívánja, hogy bizonyos kiskereskedőket előnyben részesít-e az Amazon.

Amint az EU Bizottság bejelentette, egyrészt tájékoztatta az Amazon-ot előzetes álláspontjáról, miszerint a vállalat az online kiskereskedelmi piacokon a verseny torzításával megsérti az EU monopóliumellenes szabályait: A Bizottság azzal vádolja az Amazon-ot, hogy független kiskereskedőktől származó nem nyilvános üzleti adatokat használt fel, akik az Amazon piacterén keresztül értékesítenek, szisztematikusan saját kiskereskedelmi vállalkozásuk számára, amely közvetlen versenyben áll ezekkel a kereskedőkkel. Ezenkívül a Bizottság egy második hivatalos monopóliumellenes eljárást indított annak megállapítására, hogy az Amazon előnyben részesíti-e saját ajánlatait és az Amazon logisztikai és szállítási szolgáltatásait igénybe vevő eladók ajánlatait.

A Bizottság versenypolitikáért felelős ügyvezető alelnöke, Margrethe Vestager elmondta: „Meg kell akadályoznunk, hogy a piaci erővel rendelkező platformok, amelyek maguk is a platformon keresztül értékesítenek, például az Amazon, torzítsák a versenyt. A független eladók tevékenységére vonatkozó adatokat az Amazon nem használhatja fel saját hasznára, ha a vállalat versenyez ezekkel az eladókkal. "

A megbízástól eddig elért eredmények azt mutatták, hogy az Amazon kiskereskedelmi üzlet munkatársainak nagyon nagy mennyiségű, nem nyilvános eladói adat áll rendelkezésükre, amelyek közvetlenül az áruház automatizált rendszereibe áramlanak, ahol ezeket összesítik és felhasználják a kiskereskedelmi ajánlatok és az Amazon stratégiai üzleti döntéseinek egyensúlyára - kárára. a másik eladó a piacon. Az Amazon például összpontosíthatja ajánlatait azon kategóriák termékeire, amelyek a legjobban értékesítik, és szükség esetén a versenytárs eladók nem nyilvános adatai alapján kiigazíthatja ajánlatait.

A Bizottság második monopóliumellenes vizsgálatot is indított az Amazon üzleti gyakorlata kapcsán azon aggodalmak miatt, hogy a vállalat saját kiskereskedelmi kínálatát használja, valamint az Amazon logisztikai és szállítási szolgáltatásait igénybe vevő piactéri eladók ajánlatát ("Az Amazon teljesítése"). ), kedvezményes elbánás. Különösen a Bizottság megvizsgálja, hogy azok a kritériumok, amelyek alapján az Amazon kiosztja a bevásárlókosár mezőjét, és lehetővé teszi az eladók számára, hogy eljuttassanak a Prime ügyfelekhez ("Prime by sale"), az preferenciális bánásmódhoz vezetik-e az Amazon vagy az olyan eladók ajánlatait használja az Amazon logisztikai és szállítási szolgáltatásait.

kkvdirect banner1